Cada setmana els alumnes del CP Montaura treballam sobre una música que intentam que sigui el més variada possible ja que el repertori musical és molt ampli.Així, cada nivell treballa la música d'una manera determinada:tipus d'agrupació, estil, instruments que intervenen,sensacions que produeix, estructura...

dijous, 14 de febrer del 2013

INSTRUMENTS:EL TROMBÓ.ESTILS:EL JAZZ



El trombó és un instrument de la família del vent-metall i que prové d'un instrument antic que s'anomena sacabutx.

http://grups.blanquerna.url.edu/m46/cat/sacabutx.jpg

Sacabutx



Trombó de vares


A diferència dels altres instruments de la mateixa família que per fer els diferents sons tenen pistons o vàlvules, el trombó té una vara o colissa que allarga o acurta el tub sonor. Això sí, també hi ha trombons de pistons però no s'utilitzen gaire.
Trombó de pistons
El trombó també és un instrument molt versàtil com el clarinet ja que se'l podem trobar a una orquestra simfònica, a una banda, a un grup de funk, a un grup de jazz o a una big band.



 
L'audició que proposam aquesta setmana és el trombó dins un grup de jazz. El jazz és un estil que es caracteritza per les improvisacions dels instruments que intervenen sobre un tema que està escrit. Així, en aquesta peça que anam a escoltar, començara  el tema interpretat pel trombó. A continuació, els altres instruments melòdics el reforçaran i donaran més color al tema. Després vindrà una mena de pont on hi haurà preguntes i respostes per donar pas a la improvisació del trombó. Tornarà el pont i passarem d'aquesta improvisació a la improvisació del saxo tenor. Un altre pont i improvisació de bateria acompanyat del contrabaix. Pont i tornarà el tema principal per acabar. A veure si sou capaços de seguir l'estructura.
Quant al trombonista, en Fred Wesley va tocar durant uns quants anys amb el gran James Brown però aquest sempre estava enfadat i al final va decidir anar-se´n. A partir d´aleshores en Fred Wesley ha tocat en grups tan famosos com  Earh,Wind &Fire, Parliament, Funkadelic o amb Barry White entre d´altres i va iniciar la seva gran carrera en solitari.
Posarem dos videos: el mencionat, que és un audio amb una imatge fixa i, com que no he pogut resistir la temptació, vos pos el superconegut Sex Machine amb una secció de vent d'autèntic luxe amb: Maceo Parker, al saxo alt; en Pee Wee Ellis, al saxo tenor; i en Fred Wesley, al trombó. Per mi, una passada.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada